För dig som fått problem med hälsenan
Hälsenan är kroppens största sena som tar emot all belastning när vi går. Det är inte ovanligt att du som aktiv besvär aldrig får problem med hälsenan vid något tillfälle. Det kan göra väldigt ont även om det inte är något allvarligt, men för bestående besvär finns hjälp att få.
Varför får man ont?
Att ha ont i hälsenan innebär ofta att du känner sig stel i hälsenan, hälen eller vaden. Ibland märker du inte under fysisk aktivitet att det gör ont, men det kan göra riktigt ont när kroppen blir nedkyld. Oftast beror problemen på att hälsenan har blivit överbelastad. Löpning på hårt underlag, ensidig och upprepad belastning är olika typer av klassiska orsaker till hälsenebesvär. Hälsenan kan även gå av, men då hör man oftast en smäll.
När ska du söka hjälp?
Söker du inte hjälp för hälsenebesvär tidigt så finns det en risk att du får bestående problem och en längre läkningstid. Det enklaste du kan göra själv är att inte belasta hälsenan, men det finns även egenbehandlingar du kan göra om du har mindre problem, dessutom kan smärtstillande medel hjälpa mot smärtan. Vid allvarligare problem är det viktigt att du får professionell hjälp. Kontakta en naprapat eller fysioterapeut för att få hjälp vid hälsenebesvär.